
Het concept
Het groeiend aantal crematies en de relatieve beperkte mogelijkheden voor as bestemmingen op de meeste begraafplaatsen hebben geleid tot de ontwikkeling van de Memorial Cube.
Feiten over crematie
In Nederland overlijden jaarlijks ongeveer 150.000 mensen waarvan ongeveer 100.000 worden gecremeerd. Het percentage crematies neemt nog steeds toe. De voornaamste redenen hiervoor zijn de stijgende kosten voor begraven en het onderhoud van een grafmonument. Tegenwoordig zijn er steeds meer mogelijkheden voor het definitief bestemmen van as. Nabestaanden blijken behoefte te hebben aan een plek waar de overledene kan worden herdacht.
Na het cremeren neemt 90% van de nabestaanden de as mee naar huis. Slechts een klein deel strooit de as uit bij het crematorium of in zee, of begraven de as op een begraafplaats. Een groot deel bewaart de as langdurig thuis en strooit deze niet uit omdat dit veelal als een onomkeerbare gebeurtenis voelt. Na de as jarenlang thuis te hebben bewaard, zoeken nabestaanden steeds vaker naar een definitieve oplossing.
Begraafplaatsen in transitie
Begraafplaatsen kampen doorgaans met plaatsgebrek en zijn vaak een financiële last voor de gemeente. Veel begraafplaatsen bieden tot op heden geen goed alternatief voor mensen die voor crematie kiezen. As van gecremeerde mensen bevat voor het milieu schadelijke stoffen die we vreemd genoeg, al dan niet na toestemming, gewoon mogen uitstrooien in de natuur.
De Memorial Cube
De Memorial Cube is een innovatief grafmonument dat op een oppervlakte van ca. 25 vierkante meter en met een hoogte van 5 meter plaats biedt aan bolvormige urnen (asbollen). Het monument wordt vervaardigd uit duurzaam materiaal en kan in zijn eigen energie behoeften voorzien middels zonnepanelen. Het kan communiceren via internet en op vrijwel elke plek in het land worden geplaatst.
Daarnaast draagt dit monument op een positieve manier bij aan het milieu omdat verontreinigde as daar niet terecht komt.

Toegevoegde waarde voor uitvaartondernemers
- Informeren nabestaanden over deze nieuwe as bestemming
- As van in het verleden gecremeerde mensen staat vaak langdurig thuis.
- Met de komst van de Memorial Cube kan deze as nu op een centrale plek worden bewaard.
- Nabestaanden die nog geen keuze hebben gemaakt voor de bestemming van de as na de crematie, of hierover nog niet hebben nagedacht, kunnen de as ook tijdelijk opslaan in de Memorial Cube.
- Verder ontzorgen van nabestaanden
- Ondernemers kunnen nabestaanden van dienst zijn bij het ophalen en bijzetten van de as vanuit het crematorium naar de Memorial Cube.
- Uitvaartondernemers kunnen ondersteunen bij het aanmaken van een digitaal profiel van de overledene.


Alleen digitaal profiel?
Het is ook mogelijk een herinneringspagina voor een overledene aan te maken die elders op de begraafplaats begraven is of waarvan de as is uitgestrooid. U kunt de Memorial App vanaf 1 november a.s. gratis downloaden via de App Store en Google Play Store.
- De pagina is eenvoudig op te maken met uw smartphone.
- Wijzigingen of toevoegingen op de pagina zijn continu mogelijk.
- U kunt foto’s toevoegen aan de memoires.
- Lees meer…